Med fremtidens teknologi i hånden

Hannes Sjöblad har tatt tingenes internett et steg videre. Med en databrikke i hånden utforsker han den oppkoblede kroppen.

Stralfors_KDHannesSjoblad_VNN_875x580.jpg

Hannes Sjöblad er Sverige-ambassadør for Singularity University og Chief Disruption Officer i nyåpnede Epicenter, et digitalt innovasjonshus i Stockholm.

– Med ny teknologi kan vi gi kroppene våre helt nye evner. Ved bare å løfte hånden kan jeg nå åpne dører og låse opp telefon og pc, sier han.

Hannes Sjöblad brenner for ny teknologi og de mulighetene den bringer med seg.

I sin rolle som ambassadør for Singularity University sprer han kunnskap om hva den nye teknologien betyr for kroppene våre, for næringslivet og samfunnet generelt.

– Utviklingen skjer så raskt og på så mange områder samtidig at det er lett å bli forvirret og redd. Men når den brukes riktig, kan teknologien være utrolig virksom og få betydning på globalt nivå. Jeg vil inspirere unge ledere og entreprenører til å finne løsninger på menneskehetens store problemer, som sult, mangel på rent vann og utdanning, sier han.

Driver møtested

Hannes Sjöblad har også tatt initiativ til Bionyfiken, et møtested for kroppshackere.

Siden Hannes Sjöblad opererte inn sin databrikke, har han inspirert et hundretalls personer til å gjøre det samme. Han er overbevist om at implantatteknologien vil vokse seg stor.

– Den oppkoblede kroppen er en opplagt del av tingenes internett, siden den åpner for smidig samhandling med de oppkoblede tingene rundt oss. Det finnes store muligheter for bedrifter som tilbyr løsninger knyttet til denne teknologiplattformen.

Smartere enn ha-på-teknologi

Hannes Sjöblad ser brikken som en smartere erstatning for ha-på-utstyret, dingsene som hjelper oss å holde oversikten over alt fra pulsen til hvor mye vi beveger oss og hvordan vi sover.

– Tanken om å logge helsen er helt topp. Problemet er at folk raskt går lei av armbåndene og skrittellerne. Man glemmer å lade, og til slutt blir de bare en ekstra irritasjon i hverdagen. Forskjellen med en brikke er at du alltid har den med deg. Den viser ikke og merkes ikke.

Akkurat når det gjelder helse, ser Hannes Sjöblad et stort potensial i implantat­teknologien. På fremtidens helsesenter er legen programvare og blodtrykks­måleren et USB-minne.

– I stedet for bare å beskrive hvordan jeg føler meg til en stresset lege, kan jeg overlevere en logg med 400 000 helsedatapunkt fra de tre siste årene. Da kan man få en helt annen forståelse for tilstanden min og trekke helt andre konklusjoner. 

Gir større kontroll

Hannes Sjöblad ser også brikken som en mulighet for den fysiske personen å ta kontroll over den digitale. Slik er det ikke i dag.

– De fleste av oss har en mengde pin-koder, påloggingsnavn og passord som vi knapt husker. Vi overlater digitale spor overalt som vi ikke har kontroll over. Jeg ser et stort potensial i teknologien med brikkeimplantat som bærer av passord og krypteringsnøkler.