3D–skriverne vil forandre verden

Internett forandret verden og ga folket makt over informasjonen. Nå skjer det igjen. Med 3D-skriverne tar kundene makten over produktene. Om ti år vil verden ha forandret seg på nytt, men allerede nå må bedriftene tenke gjennom forandringene, mener futuristen Christopher Barnatt.

3D_PostNord_Stralfors_872x580.jpg

Med dagens teknologi og forretningsmodeller er produksjonen dominert av et fåtall personer. 3D-skriverteknologien har imidlertid kapasitet til å forandre verden. Den som har en produktidé kan utforme produktet den ene dagen og få det spredt rundt hele planeten den neste. Alle får mulighet til å personliggjøre gjenstandene sine.

– Internett forandret verden ved å gi alle mulighet til å skape medieinnhold. Nå skjer det samme igjen, med gjenstander. Det er en ekstraordinær revolusjon, sier Christopher Barnatt, futurist og foreleser ved Nottingham University Business School og forfatter av flere bøker om 3D-printing.

Nøkkelen til forandringen er de stadig mer avanserte 3D-skriverne som kan printe gjenstander i alt fra plast og betong til metall og keramikk – og biologisk materiale. Det er også mulig å bruke modifisert plast, blandet med for eksempel metallpulver. Dessuten finnes det bedrifter som utvikler metoder for å skrive ut med strømledende grafitt, noe som kan gjøre det mulig å printe fullt fungerende elektroniske enheter.

Forretningsmodeller blir utdatert

3D-skriverne kommer til å forandre måten vi produserer produkter på så drastisk at mange bedrifters forretningsmodeller vil bli utdatert, mener Christopher Barnatt. Han anbefaler derfor alle typer bedrifter å begynne å jobbe med 3D-teknologien allerede nå.

– For 20 år siden skrev jeg om hvordan internett ville forandre verden. Da rådet jeg bedriftene til i det minste å ansette en person som forsto IT. De bedriftene som gjorde det, har klart seg bedre enn andre. Det som skjer nå, er akkurat det samme, og nå er tiden inne for å lære om 3D-skrivere.

Et eksempel på virksomheter som blir direkte påvirket av forandringene, er logistikkbedriftene. De må tenke gjennom hvorvidt forretningsmodellen skal gå ut på å transportere eller materialisere gjenstander.

Selv på forbrukermarkedet kan forandringen få stor betydning. Når produktene blir produsert på bestilling, er det lett også å persontilpasse dem etter bestillerens ønsker, smak og behov.

– I dag kan vi velge farge eller få navnet skrevet på et produkt. I fremtiden vil forbrukerne kunne ta del i utformingen og skreddersy hele produktet.

– Fremfor alt vil det bli mulig å personliggjøre innenfor helsevesenet, når transplantasjonspasientene kan bruke sine egne celler til å 3D-printe organer, sier Christopher Barnatt.

Sparer titusenvis av dollar

På kort sikt innebærer 3D-utviklingen at bedriftene kan få produktene raskere ut på markedet, siden de enkelt kan skrive ut og teste prototyper, tror Christopher Barnatt.

På fem års sikt brukes teknologien mye til indirekte å produsere produkter ved å printe støpeformer i alt fra plast til metall og sand. Det går mye raskere og koster mye mindre å produsere printede støpeformer enn å produsere med konvensjonell teknikk – det kan være snakk om titalls dollar i stedet for titusentalls.

– Besparelsene er omfattende, og samtidig kan bedriftene forandre produktutvalget mye raskere nå som kostnaden ikke lenger utgjør noen begrensning. 3D-printing av spesialiserte produksjonsverktøy øker også hastigheten på produksjonsprosessen.

– Volvo Trucks har i sin fabrikk i Lyon i Frankrike redusert tiden for å produsere noen av produksjonsverktøyene fra 26 til to dager ved å 3D-printe dem, forteller Christopher Barnatt.

Globale transporter overflødige

På ti års sikt regner man med at 3D-skriverne kan produsere produktene direkte, uten å gå omveien om støpeformer. Det vil si at produktene ikke lenger trenger å fraktes jorden rundt – i stedet kan man sende en CAD-fil og skrive ut produktene lokalt.

Denne utviklingen åpner for at lokale 3D-trykkerier kan skrive ut reservedeler og personliggjorte produkter på bestilling. Christopher Barnatt tror imidlertid ikke at 3D-skriverne vil bli allemannseie, siden det ville være for dyrt for husholdningene å holde seg med forskjellige skrivere til forskjellige materialer.

– Jeg tror det vil bli en blanding av internett-butikker og lokale fysiske butikker, siden forbrukerne vil ønske nærhet til reservedeler og andre produkter. Jeg håper at det vil finnes et 3D-print hus innenfor 10–20 kilometers avstand når man er i en by, sier Christopher Barnatt.

Dagens 3D-print hus

Utviklingen med lokale 3D-print hus hører ikke bare fremtiden til – den er allerede i gang. I 2013 satte det amerikanske transportselskapet UPS i gang et forsøk med 3D-skrivere på seks forskjellige kontorer, der småbedrifter kunne skrive ut prototyper og teste produktideer. Et år senere kunngjorde de at 3D-virksomheten skulle utvides til hundre kontorer i USA.

I både Frankrike og Storbritannia gjennomfører postvesenet tester med å installere 3D-skrivere på postkontor. For øyeblikket er det bare mulig å bestille småsaker som mobildeksler, en magnet i form av et frimerke og penneholder i form av en postkasse fra Royal Mail i Storbritannia. I fremtiden byr imidlertid skriverne på muligheter på globalt plan. Da vil en leverandør i Taiwan kunne sende et produkt digitalt til et britisk postkontor, som så kan levere ut produktet til kunden.

Muligheter med 3D-skriverne
Tenner

Allerede i dag finnes det tannleger i USA som 3D-skanner pasientenes tenner i stedet for å ta avtrykk av dem. Etterpå kan de skrive ut tannkroner direkte på klinikken. På den måten slipper de både venting og logistikkostnader.

Optiske linser

Selskapet Luxexcel bruker en polymer til å 3D-printe optiske linser. Det betyr at det ikke er nødvendig å etterbehandle linsene, noe som er nødvendig ved konvensjonell produksjon.

Biler

Local motors i USA skriver ut understell og karosseri til en hel bil i karbonfiberforsterket polymer. Planen er å produsere bilene lokalt rundt om i verden, i stedet for å ha en stor fabrikk og måtte transportere bilene jorden rundt. I tillegg har selskapet et forum for bidragsytere der folk kan sende inn ideene sine. Tanken er at man på den måten skal kunne personliggjøre og tilpasse produktene til lokale behov.

Hus

Det finnes en rekke 3D-skrivere som kan printe hele bygninger i betong. I Kina har selskapet Winsun gjort nettopp det. Blant annet har de skrevet ut en enebolig på 1 100 kvadratmeter og et femetasjes hus.

Kopiere steiner på Mars

Romsonden Opportunity støtte på meteoritten Block Island på Mars, et uvanlig funn siden meteoritter ofte blir knust når de treffer planeten. I fjor skrev NASA ut en 3D-modell av meteoritten. – En meteoritt som er transportert virtuelt fra Mars til Jorden, det er ganske ekstraordinært, sier Christopher Barnatt.