Chatbots skaper nye relasjoner

I Storbritannia kritiserer George Orwell det engelske språket, og i Frankrike hjelper Cati til med tv-spørsmål. Hva har de til felles? De er virtuelle assistenter.

Chatbots_875x580_PNS.png

Større tilbud av produkter og tjenester har ført til større krav til service fra forbrukerne. Kommunikasjonen forenkles med virtuelle assistenter og chatbots, eller prateroboter, der bedriftene ved hjelp av smarte programmer kan samhandle med kundene. Det er ikke noe nytt fenomen. Allerede på 1960-tallet presenterte MIT Artificial Intelligence Lab sin "Eliza", som simulerte kommunikasjon mellom menneske og maskin.

Chatbots styres av forhåndsprogrammerte regler. Ved å chatte – prate – med roboten kan brukeren kommunisere med bedrifter og organisasjoner.

Kommunikasjonen foregår via allerede eksisterende chatteforum, og brukeren slipper å laste ned egne apper. H&M er et av mange selskaper som har valgt å prøve ut trenden. Med H&Ms chatbot kan man få hjelp til å finne nye produkter samt tips og nyheter fra moteverdenen.

Ved å arbeide med roboter får bedriftene mulighet til å forbedre og utvide kundeservicen, dele nyheter og gi råd. På den måten kan robotene styrke og utvide bedriftens forhold til kundene. Det er også mulig å gjennomføre betaling og andre funksjoner i selve chatten.

Mange bedrifter og organisasjoner styrker kundeservicen også ved å benytte virtuelle assistenter som kan svare på enkle og standardiserte spørsmål. Her må brukeren aktivt besøke hjemmesiden. Da dukker det opp en rute med spørsmål om den besøkende trenger hjelp med noe.

Mitsuku

Mitsuku utgir seg for å være en 18-årig kvinne fra Leeds. Egentlig er hun en chatbot.

I 2013 og 2016 vant Mitsuku konkurransen Loebner Prize. Mitsuku var den mest overbevisende når det gjaldt å få mennesker til å tro at de pratet med et menneske og ikke et dataprogram.

Loebner Prize er inspirert av Turing-testen, som er en test for å avgjøre om datamaskiner utviser intelligent atferd og kan tas for å være menneske. Testen ble utarbeidet i 1950 av den strålende britiske matematikeren Alan Turing. For at en programvare skal bestå Turing-testen, må minst 30 prosent av deltakerne være overbevist om at det er et menneske de chatter med.