Markedstrender Nye teknologier

20 oppstartsbedrifter å holde øye med

Som en av de mest digitaliserte regionene i verden er Norden grobunn for høyteknologiske bedrifter og innovasjoner. Her finner du en oversikt over 20 av de mest spennende vekstbedriftene i Sverige, Norge, Danmark og Finland.

SVERIGE

 

Furhat Robotics

Hovedkvarter: Stockholm

Grunnlagt: 2014

Idé: Furhat Robotics har utviklet en sosial robot som allerede brukes som bl.a. lærerassistent og konversasjonsverktøy for eldre mennesker. Teknologien er utviklet av forskere fra Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Furhat.

 

Hedvig

Hovedkvarter: Stockholm

Grunnlagt: 2016

Idé: Appen Hedvig vil gjøre forsikringssaker enklere ved hjelp av automatisering. Bedriften, som ble grunnlagt i 2016, lar kundene registrere seg med en chatbot og bruker deretter maskinlæring til skaderapportering og utbetalinger.

 

Karma

Hovedkvarter: Stockholm

Grunnlagt: 2015

Idé: Karma er selskapet som vil redusere matsvinn. I stedet for at kafeer og restauranter kaster matvarer som blir til overs, kan de selge dem til rabatterte priser via selskapets app. 

 

Mapillary

Hovedkvarter: Malmö

Grunnlagt: 2013

Idé: Mapillary er en plattform for geotaggede bilder som deles av brukerne. Målet er å kartlegge hele verden.

 

Detectify

Hovedkvarter: Stockholm

Grunnlagt: 2013

Idé: Detectify er en automatisert tjeneste for IT-sikkerhet. Ved å skanne nettsider oppdages sikkerhetshull. Kunnskapen kommer fra 120 topprangerte «vennlige» hackere. 

 

NORGE

 

Chooose

Hovedkvarter: Oslo og New York

Grunnlagt: 2016

Idé: Klimakompensasjon via abonnement. Ved å kjøpe utslippskvoter og blokkere dem blir det færre igjen på markedet. Samtidig øker prisen på utslippskvoter med etterspørselen. Tjenesten har 12 000 brukere. 

 

Huddly

Hovedkvarter: Oslo og Palo Alto

Grunnlagt: 2013

Idé: Nettkamera til videokonferanser som kombinerer maskinvare, programvare og AI for å skape smartvideo i vidvinkelformat.  Kameraet identifisere mennesker og gjenstander automatisk på bilder og fokuserer på de rette tingene.

 

Iris.ai

Hovedkvarter: Oslo

Grunnlagt: 2015

Idé: AI-assistent som hjelper forskere med å finne riktig informasjon i analyser og rapporter. Verktøyet skaper en konseptuell oversikt over forskning med foreslåtte leselister. 

 

Sanity

Hovedkvarter: Oslo

Grunnlagt: 2017

Idé: Et oppdatert CMS-system som bygger infrastruktur for innhold på digitale plattformer. Oppdaterer du informasjonen på ett sted, får det gjennomslag i alle kanaler.   

 

Unacast

Hovedkvarter: Oslo og NY

Grunnlagt: 2016

Idé: Tjenesten utstyrer bedrifter med stedsbaserte data fra forskjellige steder i verden. Ved å finne ut hvor mennesker bor, jobber og drikker morgenkaffen, genereres det informasjon om forbrukernes atferd. 

 

DANMARK

 

Navn: Corti

Hovedkvarter: København

Grunnlagt: 2014

Idé: AI-basert tjeneste som analyserer nødsamtaler for å gjøre operatøren oppmerksom på kritiske situasjoner, f.eks. kan avvik i pustefrekvens signalisere risiko for hjertestans. 

 

Lix Technologies

Hovedkvarter: Aarhus

Grunnlagt: 2015

Idé: En Spotify for læremidler som gjør kurslitteraturen billigere for studenter som abonnerer på tjenesten. Lix Technologies består av over 600 000 e-bøker fra noen av Europas største forlag. Tjenesten er i ferd med å bli lansert på det amerikanske markedet. 

 

Peakon

Hovedkvarter: København og London

Grunnlagt: 2014

Idé: En app for å måle og øke engasjementet hos ansatte. Peakon genererer informasjon til arbeidsgiveren, som med økt kunnskap kan gi teamene de beste forutsetningene for å prestere på topp. Appen brukes bl.a. av BMW, Nike og CapGemini. 

 

Pleo

Hovedkvarter: København og London

Grunnlagt: 2015

Idé: Glem papirkvitteringene. Pleo er et smart bedriftskort som bokfører innkjøp automatisk. Via appen er det mulig å se alle kjøp som gjøres i sanntid.

Pleo.

 

Uizard

Hovedkvarter: København og NY

Grunnlagt: 2017

Idé: Uizard bruker AI for å omgjøre dine ideer til koder og bilder. Du kan bruke en håndtegnet skisse fra en serviett eller en notatblokk som grunnlag for kildekode til din nettside eller app. Det gjør designprosessen raskere, samtidig som det gjør det lettere å prøve seg frem.

 

FINLAND

 

Blok

Hovedkvarter: Helsinki

Grunnlagt: 2017

Idé: Digitalt eiendomsmeglerbyrå som tar et mye lavere honorar enn tradisjonelle ved å automatisere vurdering, markedsføring, budgivning og administrasjon. Blok solgte 70 leiligheter i løpet av sitt første år.  

 

Varjo Technologies

Hovedkvarter: Helsinki

Grunnlagt: 2016

Idé: Utvikler headset med høy bildekvalitet. Fokus er VR- og Mixed Reality-produkter til industriell bruk. Varjo samarbeider med bl.a. Airbus, Saab og Volkswagen.

 

Neverthink

Hovedkvarter: Espoo

Grunnlagt: 2016

Idé: Som TV, men på internett. Never-think tilbyr kurert videomateriale fra forskjellige strømmetjenester til de som bare ønsker å lene seg tilbake i lenestolen og slippe å velge. Neverthink har kanaler for bl.a. musikk, sport, teknologi og nyheter. 

 

Oura Ring

Hovedkvarter: Oulu

Grunnlagt: 2013

Idé: Wearable i form av en ring som måler puls, søvn, kropptemperatur og aktivitetsnivå. Gjør som Skallmann og få råd om bedre vaner ved hjelp av små dytt i riktig retning når det er på tide å være aktiv, hvile eller sove.

Oura Ring.

 

Smartly

Hovedkvarter: Helsinki

Grunnlagt: 2013

Idé: Plattform med automatiserte annonsekampanjer for Facebook og Instagram. Brukes bl.a. av Über og Skyscanner.