Etikk+teknologi gir nordisk fordel
Betalingsløsninger fra Kina og USA dominerer den globale e-handelen. Men midt imellom de to stormaktene forsøker den norske nykommeren Vipps å kapre en del av kaken.
Få nordiske apper har fått så raskt gjennomslag som norske Vipps. Seks måneder etter lanseringen i 2015 hadde betalingsappen blitt lastet ned en million ganger. I dag er det en del av nordmenns hverdag å kunne ta frem mobiltelefonen når det er på tide å dele regningen eller betale i butikk. Vipps har til og med blitt til et verb – å vippse!
I fjor gjorde selskapet en topprekruttering da de knyttet til seg Berit Svendsen, tidligere administrerende direktør for Telenor i Norge og sjef for Telenor Skandinavia, for å lede deres utenlandssatsing. Hun gikk da fra et internasjonalt konsern med 7000 medarbeidere i Skandinavia til å begynne å arbeide for en relativ nykomling innen finanstjenester.
– Jeg er interessert i nyskaping og innovasjon. Men også i alle samfunnsendringene som skjer akkurat nå, forklarer hun bestemt.
Forenkle kundeopplevelsen
I telekombransjen har den digitale omstillingen pågått i 20 år – men for finanssektoren er den her og nå, med rask teknologisk utvikling som følge. De selskapene hun tror har størst sjanse til å lykkes, er de som greier å forenkle kundeopplevelsen. Vipps er et av dem.
Etter en fusjon med BankID og BankAxept er Vipps ikke bare størst i Norden på e-legitimasjon og betaling.
– Med BankID har Vipps bygd inn en identifikasjonsløsning som ikke finnes noe annet sted.
Å kunne logge seg inn med BankID og søke om lån eller signere en avtale uten å måtte oppsøke banken er helt unikt.
– Det er bare vi i Norden som har en elektronisk identifikasjon som fungerer. Det finnes et stort behov for dette over hele verden.
Mobil fakturabetaling - siste steg
Berit Svendsen er entusiastisk over utviklingen innen betalingsformidling hos flere av de nordiske selskapene hun tror har store muligheter til å vokse. Det siste steget for Vipps er at de nå også tilbyr Vipps eFaktura i samarbeid med Nets.
– Selv om norske forbrukere har hatt tilgang til eFaktura i mange år, og forbrukerne er flittige brukere av nett- og mobilbank, er det på tide å øke digitaliseringstakten innen betaling.
Avtalen mellom Nets og Vipps sørger for at brukerne kan betale alle sine digitale fakturaer i Vipps eller i nett- og mobilbanken. Regninger som tidligere kun var tilgjengelig i nett- og mobilbanken, er nå også tilgjengelig i Vipps-appen, og motsatt.
– Vi vil gjøre det enda enklere for forbrukerne å betale regninger og selv bestemme hvordan de vil motta og betale regninger. Dette gir den digitale forbrukeren økt kontroll og oversikt.
Alle eFakturaer ligger nå tilgjengelig i betalingsappen, og kan håndteres uten å måtte fylle inn konto- og KID-nummer.
Imponerende utvikling i Kina
Etter et besøk i Kina i januar i år er hun enda sikrere på mulighetene med mobilbetaling. Utviklingen der har kommet lenger enn i Norden og fått stor innvirkning på menneskenes hverdag.
– Det var helt fantastisk. Hos grønnsakshandleren kunne jeg betale med mobiltelefonen ved hjelp av en QR-kode. Han fikk umiddelbart bekreftelse på sin mobil når jeg hadde betalt. På restaurant skanner man en kode på menyen, så sendes bestillingen direkte til kjøkkenet.
Kina har lyktes med å skape et elektronisk marked på en måte som vi ennå ikke har klart.
Fordelene med å bruke mobiltelefon til betaling er store. Det trengs ikke lenger noe kassaapparat i butikklokalene, og løsningen passer både for de aller minste butikkene og de største varehusene. Samtidig åpner betalingsmetoden opp for helt nye forretningsmodeller. I Kina vokser nye utleieløsninger frem knyttet til mobilbetaling. Ett eksempel er elsparkesyklene som nå også har nådd de nordiske storbyene.
– Bortsett fra sosiale medier finnes det ikke noe annet digitalt fenomen som har vokst så raskt som mobilbetaling. Det er fascinerende.
Tidligere i år var Berit Svendsen i kinesiske Hangzhou for å besøke Alipay, verdens største fintech-selskap med sine 700 millioner kunder. Med på bildet er også Mingzhu He, som organiserte reisen.
Kinas mobile lommebok
I Kina er den dominerende betalingsløsningen Alipay, som med over en milliard brukere kalles Kinas mobile lommebok.
Vipps inngikk allerede i 2018 en avtale med Alipay rettet mot kinesiske turister på besøk i Norge. I 2017 sto de for 450 000 overnattinger på norske hoteller, og antallet øker for hvert år.
– Alipay har som mål å gjøre det mulig for kinesere å handle ute på samme måte som de handler hjemme. 90 prosent sier at den muligheten får dem til å handle mer.
I Kina så Berit Svendsen mulighetene med mobilbetaling.
Det er ikke uinteressant for norsk handelsnæring. Gjennom å få sin butikk eksponert i appen, blir den presentert for turistene på kinesisk, samtidig som betalingsmetoden gjør den mer attraktiv.
Berit Svendsens mål er at Vipps skal bli det ledende europeiske betalingsalternativet.
– Kina har lyktes med å skape et elektronisk marked på en måte som vi ennå ikke har klart. Vi har stor mulighet til å lære både av Kina og USA når det gjelder mobilbetaling og e-handel.
Stadig flere handler på nettet i Norden. Siden 2008 er handelen firedoblet, og ifølge alle prognoser ser veksten ut til å fortsette.
– Men det må bli enda enklere å betale, det må skapes enda mer effektive logistikksystemer og bli lettere å returnere varer. Her finnes det et forbedringspotensial.
Bane vei for utenlandslansering
Akkurat nå bruker Berit Svendsen og kollegene hennes mye tid på reisefot for å bane vei for mer samarbeid og en utenlandslansering.
Det er lett å tro at hun som ivrig talsperson for digital betaling har et fullstendig kontantløst samfunn som mål, men hun ser også utfordringer med dette og snakker om betydningen av å beholde en fysisk valuta.
– Jeg har alltid litt kontanter hjemme, i tilfelle teknologien ikke skulle fungere. Det digitale samfunnet er svært sårbart, for eksempel for cyberangrep. Det er utfordringer som vi må forberede oss på.