Forsterket virkelighet gir mening bortenfor det blotte øye
Takket være spillet Pokémon Go fikk verden øyene opp for Augmented Reality. Men teknologien har et betydelig større bruksområde enn bare underholdning. Mulighetene for å skape opplevelser med virtuelle filtre påvirker både utdanning, handel og industri.

Du skal til å servere en flaske australsk vin. På etiketten er det et forbryterfoto av en kriminell fra 1700-tallet. Når du peker mobilkameraet mot flasken, begynner fangen å snakke og fortelle om sitt liv.
Dette er en av mange måter som forsterket virkelighet kan brukes på, hentet fra vinprodusenten 19 Crimes, men teknologien har langt flere bruksområder enn snakkende vinflasker.
Tenk om det hadde vært mulig å overføre hva som helst fra fantasien til virkeligheten.
AR-ekspert Galit Ariel, Creative Director for byrået Wonderlands, sammenligner det med tiden før sosiale medier og internett. Mange opplever teknologien fremdeles som abstrakt.
– Det er vanskelig å fantasere om en fremtid man ikke har opplevd. AR er fortsatt i startfasen.
Men det hindrer ikke Galit Ariel i å snakke varmt om utviklingen som venter rundt hjørnet. For henne handler gevinstene med AR om den lekne gjenoppdagelsen av det hverdagslige.
– Tenk om det hadde vært mulig å overføre hva som helst fra fantasien til virkeligheten.
En leken hverdag
Vi treffer Galit Ariel på konferansen Gather i Stockholm, der hun snakket om AR-teknologiens potensial.
En av fordelene med forsterket virkelighet fremfor en virtuell er at du slipper et headset som distanserer deg fra omverden og menneskene rundt deg.
– Med AR har du virkeligheten som referansepunkt, men kan samtidig se ting på nye måter. Det er så mye morsommere enn å bare sveipe rundt på en skjerm.
En annen fordel er fleksibiliteten – du kan bruke teknologien såvel mobilt som romlig og bærbart.
– Det handler ikke om å utforske andre verdener, men om å utforske din egen virkelighet på nye måter. For meg er det mye mer interessant, siden det gir nye inntrykk her og nå.
Teknologi med merverdi
Mange av dagens AR-apper er basert på enkle kommersielle funksjoner der hensikten er å få deg til å prøve klær eller sminke som du deretter kjøper. Galit Ariel mener at slike bruksområder ikke tilfører noe særlig. Nøkkelen til å bruke AR for å styrke et varemerke er i stedet å skape personlige opplevelser som har en reell verdi.
– Jeg er ikke interessert i å se på deg gjennom en AR-linse for å se hvor du har kjøpt klærne dine, eller hva de kostet. Men deler du noe som overrasker, gleder eller får meg til å interagere med deg, er det mye mer interessant.
– Vi må stille oss spørsmålet om hvilken type atferd vi ønsker å oppmuntre.
Som eksempel nevner hun appen Free The Love, som ble lansert på 50-årsjubileet for Summer of Love i 1967 som hadde sitt episenter i San Francisco. I forbindelse med en utstilling utviklet Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive og Adobe en AR-app. I den kunne folk plassere ut små polygonhjerter, og når man klikket på dem, ble det vist kjærlige meldinger.
– Det passet godt til temaet og bidro til hippieopplevelsen. Det var rett sted og rett mentalitet.
Hjelpemiddel ved problemløsning
Et annet område der AR-teknologien har stort potensial, er kunnskapsoverføring. Ved å rette kameraet mot en gjenstand du ønsker å vite mer om, kan du få tilgang til fakta og visualiseringer av bl.a. komplisert mekanikk.
Et håndfast eksempel på hvordan bedrifter kan bruke dette i sin virksomhet, er den svenske bedriften XMReality. De utvikler kunnskapsoverføring på avstand. Med deres AR-verktøy kan brukeren peke kameraet mot en maskin og få visuelle instruksjoner. Det er en type tjeneste som kan gjøre hverdagen enklere for mange og spare mye tid og energi.
Med AR kan vi endre måten vi leker, spiller og interagerer på, men vi kan også lære oss ting og benytte oss av teknologi. Det at potensialet er der, bekreftes ikke minst av det utrolige tallet 380 millioner brukere som i 2016 jaktet på Squirtle, Pikachu og alle de andre figurene da Pokémon Go var på sitt mest populære.
Fem eksempler på Augmented Reality
- Posten American Airlines. Det amerikanske flyselskapet har en app som viser sanntidsinformasjon på flyplassen. Med den kan du se hvor nærmeste toalett eller kafé er samt bli guidet til riktig gate.
- XMReality. Denne Sverige-baserte bedriften har utviklet en applikasjon for fjernveiledning. På den måten kan arbeidere i industrien bl.a. få hjelp med reparasjoner.
- Sephoras makeup-app. For mange er det først når de prøver sminke i butikken, at de ser om den faktisk fungerer. Ved hjelp av Sephoras app kan brukeren teste sminken uten å måtte dra til butikken.
- IKEA Place. Er du på jakt etter en ny lenestol, men vet ikke helt om den passer i stuen? Det har IKEA fikset gjennom sin AR-katalog som du kan bruke til å forhåndsvise møbler direkte i boligen din.
- Gillettes skjegg-app. Er du usikker på hva som kler deg best av en Salvador Dali-aktig bart eller et realt tømmerhoggerskjegg? Før du satser på en dristig ansiktsbehåring, kan du med Gillettes app se hvordan du kler en rekke skjeggstiler.