Teknologier Artificial Intelligence / Machine Learning / Deep learning Automatisering

Holdninger fremfor kunnskap

Bøkene hennes er oversatt til mer enn 25 språk, hun er grunnlegger av en verdensomspennende bevegelse for programmering, og Forbes har kåret henne til en av Europas fremste kvinner innen teknologi. Barnebokforfatteren, illustratøren og programmereren Linda Liukas fra Helsingfors ser teknologien som en demokratiserende kraft.

Linda Liukas arbeider iherdig for å øke interessen for programmering blant kvinner. I den senere tid har hun begynt å se et skifte, selv om det fortsatt gjenstår mye.Linda Liukas arbeider iherdig for å øke interessen for programmering blant kvinner. I den senere tid har hun begynt å se et skifte, selv om det fortsatt gjenstår mye.Som barn elsket Linda Liukas eventyr, matte, fantasifull leking og datamaskiner. Da hun i 2014 lanserte ideen om barnebokserien Hello Ruby – den nysgjerrige jenta Ruby som begir seg ut på eventyr i datamaskinenes verden – innså hun at hun skrev en bok til sitt yngre jeg.

– Jeg ønsket at det fantes bøker som denne da jeg vokste opp, så jeg skrev en bok som jeg ville satt pris på som barn.

En uventet suksess

Bøkene ble en enorm suksess, men ikke den tradisjonelle veien via et bokforlag. Hun valgte i stedet folkefinansiering via Kickstarter. Da hun la ut ideen om boken på plattformen, fikk hun inn nesten 100 000 dollar de første dagene, og forhåndsbestillinger til en verdi av 380 000 dollar. Hvordan kunne bøkene få et slikt gjennomslag?

– Jeg tror det fantes en etterspørsel etter denne typen bøker. Den gang handlet mange av bøkene om datavitenskap for barn spesifikt om hvordan koding fungerer, i stedet for å fortelle en interessevekkende historie.

Den tekniske utviklingen går stadig fortere – hvor mye kunnskaper om teknologi og kode tror du som programmerer at man trenger for å kunne ta vare på mulighetene som bedrift?

– Det trengs en nysgjerrig, pragmatisk og uredd holdning. Ens innstilling er så mye viktigere enn ens kunnskaper om kode eller datavitenskap.

Samarbeid og samtaler er veien fremover

Linda mener at det største hinderet bedrifter står overfor når det gjelder digitalisering, dreier seg om deres kultur og holdninger.

– Tidligere trodde jeg at det skyldtes manglende teknisk kompetanse, men det dreier seg snarere om å se teknologien som noe sentralt og verdifullt. Det viktigste er at folk fra ulike bakgrunner føler at de kan ha en diskusjon om teknologi, og at det ikke bare er ingeniørene som får si sitt.

Linda har bakgrunn både som gründer og illustratør, og er en stor talsperson for samarbeid mellom ulike yrkesgrupper og akademiske felt.

– Jeg tror at datavitenskapens uuttalte sannhet er hvor mange ulike disipliner som måtte gå sammen for å utvikle den moderne datamaskinen. Samarbeid er en del av datavitenskapens historie, men også av dens fremtid.

Folk glemmer at programmering er kreativt, fordi det som oftest dreier seg om problemløsing. Det er et felt som kombinerer ingeniørens nyskaping, matematikerens nøyaktighet og kunstnerens kreativitet.

Hun mener næringslivet har mye å lære av den yngre generasjonen, ikke minst når det gjelder å ta til seg ny teknologi.

– Barn er utholdende. Mange voksne tror at barn tar i bruk ny teknologi helt naturlig, men egentlig lærer de ved å mislykkes gang på gang.

– Voksne på sin side kan mislykkes og deretter skylde på teknologien.

Hvilke likheter er det mellom programmering og fortelling?

– Programmerere er som poeter – de skaper universer med ord, men de gjør det bare med kode i stedet. Det de skaper, når millioner av mennesker, noe en forfatter sjelden gjør. Folk glemmer at programmering er kreativt, fordi det som oftest dreier seg om problemløsing. Det er et felt som kombinerer ingeniørens nyskaping, matematikerens nøyaktighet og kunstnerens kreativitet.

Alle skal kunne knekke kode

I november 2010 startet Linda Liukas Rails Girls sammen med Karri Saarinen. Det som begynte som en workshop i Helsingfors, er blitt til en global bevegelse som lærer unge kvinner å kode. Til dags dato har det vært avholdt Rails Girls-arrangementer i over 260 byer, og over 10 000 kvinner (og menn) har deltatt.

Jeg tror at personer som tradisjonelt sett ikke betrakter seg selv som koder, vil gjøre seg bemerket.

I Finland finnes det flere lignende satsinger, som Girls in Tech, Helsinki PyLadies og Women in Tech. Linda ser at stadig flere kvinner søker seg til datavitenskap. Programmerere er fortsatt en ganske homogen gruppe, men med Rails Girls ønsker Linda å diversifisere yrket og demokratisere teknologien.

– Det gjenstår mye, men jeg tror at vinden har snudd. Tanken på at en kvinne ikke kan være dataviter er bare komisk.

Hun mener at de skriver om historien fordi de gjenintroduserer kvinnelige inspiratorer fra datavitenskapens historie.

– Unge jenter kommer til å få nye forbilder å se opp til.

Linda Liukas sitter også i styret for Hive Helsinki, en nystartet skole for koding uten lærere og tradisjonelle klasser. Det treårige programmet fokuserer på prosjektbasert læring og samarbeid. Det kreves ingen tidligere erfaring fra koding. Programmet fikk over 2200 søknader de første seks ukene. Linda Liukas håper at halvparten av elevene som kommer inn, er kvinner. De første hundre elevene starter i oktober 2019.

I boken ”Hei Ruby – i den magiske datamaskinen” havner Ruby plutselig inni datamaskinen.
I boken ”Hei Ruby – i den magiske datamaskinen” havner Ruby plutselig inni datamaskinen.

Hva vil skje når flere lærer seg å kode?
– Vi kommer til å løse mer interessante problemer. Jeg tror at personer som tradisjonelt sett ikke betrakter seg selv som koder, vil gjøre seg bemerket. Motedesignere, forskere og artister vil ha bruk for det. Med et større mangfold kommer vi til å se en eksplosjon av kreativitet.

Ser du på programmering som et demokratisk verktøy?
– Ja, og der spiller skolen en stor rolle. Vi må spørre oss selv hvilke ferdigheter og kunnskaper det er som gjør barna til aktive deltakere i demokratiet. Vi må også videreutvikle den eksisterende arbeidskraften. Alle skal ha mulighet til å lære.

Hva kan andre land lære av det finske skolesystemet?
– Allerede i 2006 inkluderte vi datamaskiner og koding i læreplanen, uten helt å vite hvordan det skulle implementeres, men det lyktes. På den måten fanget vi opp kunnskaper som ellers skulle gått tapt.

Ifølge Linda handler ikke programmering om å lære seg et nytt språk, men snarere om en ny måte å tenke på.

– Stor litteratur lærer deg om empati og å se verden gjennom en annens øyne. Dette handler om å se verden fra en datamaskins perspektiv.

Du har sagt at dagens barn kommer til å være den siste generasjonen som husker datamaskiner som noe med skjerm og tastatur. Hvordan kommer vårt forhold til datamaskiner å forandre seg?
– Dagens barn prater allerede med Siri, Google Home og andre taleassistenter. Hvis noen hadde sagt til oss at du i 2019 kommer til å ha hele verdens informasjon tilgjengelig via talestyring, ville det hørtes ut som science fiction. Det viser at vårt forhold til datamaskiner vil fortsette å endre seg. Endringstempoet kommer ikke til å sakke farten, det er helt sikkert.

Markedstrender, kundecaser og teknologier

Vår Content Hub er et levende sted for inspirasjon, trender, ny teknologi og intervjuer med markedsledende profiler! Endringer skjer raskt. Med Content Hub gjør vi den digitale omstillingen enklere for kundene våre.

Bli inspirert
Content-hub_16-9_Zoom_NO_220607.jpg

Mer fra Content Hub

Teknologi-forbrukere-drommer-om_16-9_NY.jpg

Teknologi forbrukere drømmer om

Ericsson Consumer & IndustryLab har undersøkt hvilken teknologi forbrukere håper på i fremtiden. Enklere innkjøp, raskere betalinger og mer treffsikre anbefalinger sto høyt på ønskelisten.

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Hvordan skaper du lønnsomme kunderelasjoner? Hva er de nyeste trendene, og hvilke kommunikasjonskanaler er mest effektive? Abonner på nyhetsbrevet vårt og få med deg spennende artikler og intervjuer med fokus på det siste innenfor kundekommunikasjon.

Abonner