Markedstrender Nye teknologier

Teknologi forbrukere drømmer om

Ericsson Consumer & IndustryLab har undersøkt hvilken teknologi forbrukere håper på i fremtiden. Enklere innkjøp, raskere betalinger og mer treffsikre anbefalinger sto høyt på ønskelisten.

1. Awareables
Etter wearables – smart teknologi som vi bærer på kroppen – vil vi ha awareables som forstår personligheten vår og tilpasser seg alt etter hvilket humør vi er i. For eksempel en smart høyttaler som senker røsten når noe privat diskuteres, eller en smartklokke som skrur av meldinger når den forstår at brukeren er opptatt. 42 prosent av de som bruker virtuelle assistenter som Siri, Google Now og Alexa, tror at mobiltelefoner snart vil kunne avlese følelsene deres.

2. Synkroniserte assistenter
Når det finnes mer enn en virtuell assistent i en familie, kan de gi ulike svar på samme spørsmål. For at det ikke skal oppstå konflikter mellom familiemedlemmer, mener 41 prosent at det er viktig med kompatible assistenter.

3. Bedre beskyttelse av personopplysninger
Kan vi stole på hvilken informasjon de digitale enhetene våre samler inn om oss? Flere av skandalene de siste årene viser at det ikke er innlysende. Mange er bekymret for at populære apper spionerer på dem og selger informasjonen videre. 59 prosent av de spurte ønsker en global avtale om beskyttelse av personopplysninger.

4. Færre informasjonskapsler og enklere avtaler
Å stadig måtte godkjenne informasjonskapsler når vi går inn på nettsider, fører til skepsis og irritasjon. Mer enn halvparten av de spurte mener det burde finnes en standardisert avtale for hvilke opplysninger man velger å dele, som ser likedan ut på alle nettsteder. Det ville gjort det lettere for brukeren å ta gjennomtenkte valg.

5. Nye ferdigheter på virtuell vei
Ved hjelp av AR og VR kan vi lære oss nye ferdigheter på null tid. Det tror i hvert fall 82 prosent av de spurte AR- og VR-brukerne. Tenk deg et par briller som viser hvordan du reparerer ting hjemme, hansker som styrer fingrene når du syr i en knapp, eller en app som kartlegger kjøkkenet ditt og viser hvordan du tilbereder en matrett. Denne teknologien brukes allerede i dag til personalopplæring i industrien.

6. Automatiserte innkjøp
Ingen flere turer til butikken når det er tomt for toalettpapir. Halvparten av alle som benytter seg av virtuelle assistenter, ønsker å automatisere innkjøp av vanlige husholdningsvarer. Nesten like mange vil også at enheten deres skal ta hånd om økonomi og skattemeldinger.

7. Hjernegym
Ikke bare blir kroppen slapp og fet av for mye skjermtid. Vi bekymrer oss også for at økt automatisering skal føre til at vi blir mindre intelligente, uselvstendige og ute av stand til å ta generelle beslutninger. 31 prosent av de spurte ønsker å se hjernegym for å trene opp den intellektuelle evnen.

8. Klimavennlig teknologi
Mens mange smartenheter måler brukerens kalorier, vekt og puls, ønsker flere brukere å se målinger av miljøavtrykk. I en tid der vi må legge om levevanene for å skåne miljøet, setter vi vår lit til enheter som får oss til å ta klimavennlige valg. Eksempelvis kan en virtuell assistent regulere innetemperaturen og vannforbruket med tanke på klimaet.

9. Avatarer som løser hverdagslogistikken
47 prosent tror at det i fremtiden vil være vanskelig å avgjøre når politikere og kjendiser er virkelige, og når de representeres av en digital avatar. Utviklingen av en digital tvilling er kanskje ikke så langt unna som man skulle tro. Når vi chatter, spiller et spill eller ringer, er vi allerede i dag representert på flere steder samtidig. Omtrent halvparten skulle gjerne tatt i bruk en avatar for å få hverdagen til å gå opp, og 49 prosent tror at kundeservice og ulike typer supportavdelinger i fremtiden bare vil bestå av avatarer.

10. 5G-teknologi
Kommunikasjon er det området de spurte tror at 5G-teknologien kommer til å få størst betydning for, i tillegg til automatisering av flere områder i hverdagen. Kanskje blir en AI-telefon neste store oppfinnelse som revolusjonerer hverdagen via en hub.

Mer fra Content Hub

Holdninger-fremfor-kunnskap_16-9.jpg

Holdninger fremfor kunnskap

Bøkene hennes er oversatt til mer enn 25 språk, hun er grunnlegger av en verdensomspennende bevegelse for programmering, og Forbes har kåret henne til en av Europas fremste kvinner innen teknologi. Barnebokforfatteren, illustratøren og programmereren Linda Liukas fra Helsingfors ser teknologien som en demokratiserende kraft.

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Hvordan skaper du lønnsomme kunderelasjoner? Hva er de nyeste trendene, og hvilke kommunikasjonskanaler er mest effektive? Abonner på nyhetsbrevet vårt og få med deg spennende artikler og intervjuer med fokus på det siste innenfor kundekommunikasjon.

Abonner