Markedstrender Bærekraft

Verdidrevet forbruk er blitt mainstream

Forbrukere har ikke bare høyere tillit til bedrifter enn til myndigheter, men de setter også sin lit til at næringslivet skal være en del av løsningen på politiske og sosiale problemer.

To tredjedeler av de spurte i Edelman Earned Brand Study 2018 sier at måten en bedrift posisjonerer seg på i verdispørsmål , har betydning for om de kommer til å handle med den bedriften eller ikke. Denne innstillingen går igjen i alle aldersgrupper og på alle inntektsnivåer. 60 prosent vil at informasjon skal være tilgjengelig ved all bruk.

1. Nike

Nike valgte Colin Kaepernick som plakatnavn."Just do it" har vært sportsmerket Nikes slagord i 31 år. Jubileumskampanjen i 2018 ble frontet av superstjerner som tennisproffen Serena Williams og basketspilleren LeBron James. Mer oppmerksomhet vakte imidlertid valget av quarterbacken Colin Kaepernick, som protesterte mot politiets vold mot svarte amerikanere ved å knele når nasjonalsangen ble spilt på fotballkamper. Nike ble møtt av store protester, men sto fast ved sitt valg: – Vi opplever Colin som en av de mest inspirerende sportsprofilene i sin generasjon, og han har brukt idrettens kraft til å hjelpe verden et skritt fremover, sa Gino Fisanotti i Nikes markedsavdeling.

2. ACO

I mars 2019 lanserte det svenske hudpleiemerket ACO kampanjen Wash the web. Formålet var å synliggjøre problemet med hat på nettet, noe de gjorde ved å oppfordre influensere til å fortelle om sine erfaringer med netthat. For hvert kjøp av ACOs dusjolje gikk to kroner til Friends’ arbeid mot mobbing.

3. Oatly

Havredrikksprodusenten Oatly driver et forskningsprosjekt sammen med Sveriges landbruksuniversitet. Ti testbønder vil få sin klimapåvirkning kartlagt når de øker andelen avlinger for menneskelig forbruk. Prosjektet er en del av et større europeisk initiativ for et mer bærekraftig jordbruk i hele Europa. I 2019 begynte Oatly også å oppgi produktenes klimaavtrykk direkte på emballasjen, og oppfordrer andre næringsmiddelselskaper til å gjøre det samme.

4. Max

Den svenske hamburgerkjeden Max klimakompenserer for 110 prosent av karbondioksidutslippene sine. De slutter seg dermed til gruppen av selskaper som ikke bare kaller seg for klimanøytrale, men klimapositive. For å øke troverdigheten for sin påstand har Max engasjert en uavhengig aktør som gransker tallene for dem.

5. Tuxe

En bluse og karriererådgivning, takk! Klesmerket Tuxe vil styrke kundenes selvtillit og sender med ti innspilte økter med forretningscoachen Ianna Raimi i forbindelse med kjøp. Disse handler blant annet om hvordan man definerer livsmål og takler motgang i karrieren.

6. Lola

Ved lanseringen av intimprodukter rettet mot seksuell helse skapte Lola kampanjen Let’s talk about it. Den besto blant annet av et veggmaleri med to telefonautomater i Brooklyn, der man kunne lytte til innspilte meldinger fra eksperter og kjendiser som pratet om sexspørsmål. Meldingene var også tilgjengelige via en vanlig telefonlinje. Over 1600 kvinner og menn ringte inn i løpet av kampanjens første uke.

7. SJ

Da Stockholm og Gøteborg var verter for Europride 2018, malte SJ et av togene sine i regnbuens farger for å rette oppmerksomheten mot festivalen. ”Nå er det viktigere enn noensinne å stå opp for alles likeverd. Med vårt regnbuetog håper vi å spre glede og kjærlighet og samtidig være med på å føre mennesker nærmere hverandre”, sa Pernilla Johansson, Customer Market Manager i SJ.

8. North Face

Klesmerket North Face har designet den karbondioksid-negative kleskolleksjonen Cali Wool, som blant annet inneholder en lue i ull. I samarbeid med organisasjonen Fibershed og gården Bare Ranch benytter de regenerative jordbruksmetoder som binder mer karbon i jorden enn det som slippes ut under produksjonen. Ifølge selskapet dreier det seg om en klimagevinst som tilsvarer 4000 tonn i året, et tall de tror vil stige etter hvert som flere produsenter slutter seg til.

9. Levi Strauss

Chip Bergh, CEO for Levi’s, publiserte i 2018 et åpent brev der han tok til orde for strengere våpenlover, samtidig som han oppfordret flere bedriftsledere til å benytte sin maktposisjon til å gjøre en forskjell i denne saken.

10. Ben & Jerry’s

Valget av iskrem en politisk stillingtagen?Iskremprodusenten Ben & Jerry’s har bokstavelig talt bakt inn verdiene sine i isen. Smaken If it’s melted it’s ruined sprer kunnskap om klimaendringer, og Pecan Resist ble til som en motreaksjon mot Donald Trumps administrasjon, og selges til støtte for fire bevegelser i USA: Color of Change, Honor the Earth, Women’s March og Neta. I tillegg til å gi en del av inntektene fra salget til disse organisasjonene, oppfordrer de kundene til aktivt å støtte arbeidet deres.

Mer fra Content Hub

Eksklusivitet-kurerer-reklametretthet_16-9.jpg

Eksklusivitet kurerer reklametretthet

I flere holdningsundersøkelser i Skandinavia merkes en utmattelseseffekt når det gjelder tradisjonell reklame og markedsføring. Å sikte bredt og håpe at noen napper hjelper lite hvis resultatet er at mottakerne installerer annonseblokkering og fester et ”nei takk til reklame”-skilt på postkassen.

8-konsekvenser-af-oget-forbrugermagt_16-9_NO.jpg

8 konsekvenser av økt forbrukermakt

De siste årene har det vært mye snakk om at forbrukerne får større makt, men hva betyr det i praksis, og hva gjør de med den? Her lister vi opp åtte tydelige tegn på at kunden har tatt kontrollen.

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Hvordan skaper du lønnsomme kunderelasjoner? Hva er de nyeste trendene, og hvilke kommunikasjonskanaler er mest effektive? Abonner på nyhetsbrevet vårt og få med deg spennende artikler og intervjuer med fokus på det siste innenfor kundekommunikasjon.

Abonner