Teknologier 3D print

Alle som produserer noe fysisk vil bli påvirket

7 spørsmål til Tomas Lundstöm, leder for 3D i PostNors Strålfors.

Tomas-Lundstrom_16-9.jpg

Innenfor hvilke bransjer er PostNord Strålfors sine 3D-print kunder i dag?

– Vi jobber mot en rekke ulike segmenter, men fokuset er hovedsakelig på tre bransjer: Egenforsørging av reservedeler, industri og såkalt «near medical», det vil si ekstern utrustning som ikke krever medisinteknisk sertifikat.

Hvilke bransjer vil bli påvirket av mulighetene ved å 3D-printe varer eller deler av dem?

– Veldig mange bransjer, faktisk flere enn man skulle tro. Alle bransjer som produserer noe fysisk kommer til å bli påvirket av denne teknologien.

Hvordan bør bedrifter forholde seg til 3D-print? Hvem er vinnerne og hvem er taperne?

– Det finnes egentlig ikke noen åpenbare vinnere og tapere. Det handler mer om transformasjon og evnen til å tilpasse sin virksomhet til den nye digitale distribusjonskjeden. Om jeg skal nevne en vinner i dagens situasjon er det bilindustrien, som har jobbet med 3D-printing i veldig mange år.

Kommer produksjonen til å bli flyttet nærmere konsumentene?

– Produksjonen kommer til å bli flyttet nærmere sluttdestinasjonen, helt klart. Vi kommer til å se mye mer lokal og bærekraftig produksjon. Mye av produksjonen kommer til å bli flyttet fra land med lav lønn i Asia, til nærmere lokasjoner i for eksempel Europa. 3D-print muliggjør at bedrifter kan «hente hjem» produksjonen.

Det er mulig å 3D-printe mat og hus – hva er det heftigste du har sett?

– ­Det heftigste jeg har sett med mine egne øyne er nok implantat til kroppen, kneledd og så videre. Det heftigste jeg har sett i media er nok bygg, broer, hus og lignende. Det absolutt mest interessante er forsøket på å printe et fullt fungerende menneskehjerte. Jeg har faktisk selv holdt i en mekanisk versjon, men man forsøker nå å printe en organisk versjon ved hjelp av bioprinting.

Den pågående koronaepidemien gjør at noen industrier må legge ned sin produksjon og transport minsker drastisk. Kommer koronakrisen til å påvirke utviklingen av 3D-printing?

– Selvfølgelig, mange bedrifter vil i krisen innse hvor sårbart en globalisert distribusjonskjede er, der man er avhengig av store deler fra Asia. Vi har fått flere kunder til oss som ikke har kunnet få sine leveranser fra Asia, nettopp fordi fabrikkene i Asia har vært hardt rammet.

Vi har også lest at 3D-printere jobber for fullt med å hjelpe helsesektoren med ulike typer utrustning. Hva gjør dere i PostNord Strålfors?

– Vi har også i gang med å produsere personlig verneutstyr til helsesektoren for å bidra i krisen. Vi printer visir til personale som jobber i helse- og eldreomsorgen. Det føles bra at vi med hjelp av denne teknikken kan øke tilgangen til nødvendig personlig verneutstyr.

PostNord Strålfors 3D-printer beskyttelsesutstyr til helsevesenet

 

Inspirasjon og fordypning

3D-print_16-9.jpg

På denne måten kan 3D-printing forandre verdenshandelen

Kommer 3D-printerne til å erstatte tradisjonelle produksjonsmetoder og ta dage av den internasjonale handelen? Eller ser vi et teknologisk skifte som istedenfor kan lede til et oppsving i handelen? Dette råder det uenighet om blant ekspertene.

Prototal-visir_16-9.jpg

PostNord Strålfors 3D-printer beskyttelsesutstyr til helsevesenet

PostNord Strålfors 3D-printer beskyttelsesvisirer til kunder i helsevesenet og tilsvarende områder. Flere kunder viste rask interesse, og nå printes det visirer på produksjonsanlegget i Rosersberg.

3D-print_16-9.jpg

Revolusjon i flere dimensjoner

3D-print skaper forretningsmuligheter på en rekke forskjellige områder. Som lege kan du planlegge en operasjon med utskrevne røntgenbilder, og som oppfinner kan du raskt lage prototyper. – Det er bare fantasien som setter grenser, sier 3D-ekspert Tomas Lundström.

3D-Solutions_Hero-ny_3-1.jpg

Lag hva som helst

3D-printing er mye raskere og rimeligere enn tradisjonelle produksjonsmetoder, f.eks. formstøping. Nå er det plutselig økonomisk mulig å lage bare ett eksemplar av et produkt.

Les mer om våre 3D Solutuions