Markedstrender Bærekraft

Digitaliser for miljøet

For bedrifter og organisasjoner som vil redusere sin miljøpåvirkning, kan digitalisering av kundekommunikasjonen være en viktig brikke i puslespillet – hvis det gjøres strategisk og på riktig måte.

Digitalisera-for-miljon_16-9_3-2.jpg

Digitalisering kan være et verktøy som gjør det mulig å redusere miljøpåvirkningen og å nå miljømålene både lokalt, nasjonalt og globalt. Veiledningen Digitalize for the environment gir deg kunnskap om hvor og hvordan du kan lete etter digitale løsninger på konkrete miljøproblemer, samt oppmuntrer alle som arbeider med digital utvikling, til å ha fokus på miljøutfordringer.

Den er utgitt av den svenske Kungliga Tekniska Högskolans avdeling for Sustainable Communications, og i den har forskerne Mattias Höjer og Tina Ringeson listet opp hva man bør tenke på for å sikre at digitalisering også fremmer bærekraftsarbeidet.

Digitalize for the environmentLes mer og last ned guiden

Veien til miljøstrategisk digitalisering

Digitalize for the environment beskriver fire håndfaste veier til miljøstrategisk digitalisering. Tanken er at man skal kunne bruke en eller flere av disse fire veiene, uansett hvilken miljøutfordring man står overfor.

Forskerne bak veiledningen understreker imidlertid at det også er risikoer forbundet med alle veivalgene – at man parallelt må tenke gjennom hvilke sosiale konsekvenser endringene kan føre til, og hvilke risikoer innen for eksempel sikkerhet og personvern som kan oppstå. I tillegg må man alltid ta hensyn til såkalte indirekte effekter på miljøområdet. Ofte er det behov for kompletterende styringsmidler for å oppnå best mulig effekt.

Veier til miljøstrategisk digitalisering

  1. Informasjon. Hvilken informasjon trengs for å kartlegge miljøutfordringene i bedriften? Samle inn data og informasjon om hvordan digitalisering kan hjelpe dere med å nå miljømålene. 
  2. Erstatt. Finn ut om fysiske produkter kan erstattes av digitale tjenester. Banktransaksjoner kan for eksempel gjennomføres uten at det trenger å finnes en fysisk bank, vi kan fjernjobbe, og vi kan lese bøker og aviser digitalt. Det sparer ressurser i form av blant annet mindre reising, redusert forbruk og mindre behov for lokaler og arealer som krever strøm, varme og vann. 
  3. Intensiver. Kan bruken av ressurser som allerede finnes, intensiveres ved hjelp av digitale tjenester? Digitalisering kan gjøre det mulig for flere å dele på for eksempel maskiner og lokaler.
  4. Effektiviser. Ved å bruke digital måling kan man spare på ressursene. For eksempel navigering som korter ned reiseruter, eller sensorer som regulerer varme og ventilasjon.

Utviklingen i de nordiske selskapene kan følges via bærekraftsrapporter, som er obligatoriske for større bedrifter i EU. I Sverige ble loven implementert 1. desember 2016.

Hvordan gjør din bedrift det når det gjelder spørsmålet om bærekraft?

Inspirasjon og fordypning

Digitalization-and-environmental-impact_16-9.jpg

Slik kan digitalisering redusere bedriftens miljøpåvirkning

Visste du at 100 000 papirfakturaer kan tilsvare 14 600 kilometer bilkjøring eller en tur-retur-reise til Thailand? Ved å digitalisere mer kan du bidra til en grønnere planet. Vi forklarer hvorfor.

Johan-Falk_16-9.jpg

«Se mulighetene ved å ligge i forkant»

Å digitalisere med miljøet i fokus gjør det mulig for bedrifter å oppnå store konkurransefortrinn. Det mener Johan Falk, grunnlegger av og leder for Exponential Roadmap Initiative.

Sustainability_16-9.jpg

Bærekraftig virksomhet

Vi i PostNord Strålfors bryr oss. Å integrere bærekraftsaspekter i hele virksomheten er bra for kundene, medarbeiderne, eierne og samfunnet.

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Hvordan skaper du lønnsomme kunderelasjoner? Hva er de nyeste trendene, og hvilke kommunikasjonskanaler er mest effektive? Abonner på nyhetsbrevet vårt og få med deg spennende artikler og intervjuer med fokus på det siste innenfor kundekommunikasjon.

Abonner