3D-printet hjerte en uvurderlig hjelp for barnekirurgen

På barneradiologisk avdeling på Karolinska Universitetssjukhuset i Sverige bruker ortopeder og kirurger 3D-printede kroppsdeler for å forstå misdannelser bedre før en operasjon og for å utføre prøveoperasjoner. Uvurderlig, ifølge barneradiolog Lena Gordon Murkes.

Industrier Helsevesen

Selskapet

Karolinska Universitetssjukhuset er et av Europas største universitetssykehus. Hit kommer pasienter fra hele Sverige og også fra utlandet. Barneradiologisk avdeling er en av de største spesialavdelingene. Hvert år gjennomføres det i overkant av 84 000 radiologiske undersøkelser av barn og ungdom. I tillegg til vanlig røntgen brukes det ultralyd, computertomografi (CT), magnetresonanstomografi (MR) og også 3D-print, som har vært brukt i et par år nå.

Utfordringen

På barneradiologisk avdeling kartlegges sykdommer og misdannelser. Bildene er en hjelp for kirurgene når de skal forberede seg før en operasjon. Man oppdager imidlertid sjelden noe nytt, den aktuelle sykdommen er ofte allerede kjent, forteller barneradiolog Lena Gordon Murkes. Men jo bedre bilder, desto bedre kan kirurgen forstå de spesifikke forholdene.

– 3D-printing gir helt nye muligheter, forklarer Lena Gordon Murkes. Hun brukte teknologien for første gang i 2017 – da ble en misdannet hofte printet ut på Stockholms läns egen 3D-printer i Södertälje. Men der hadde de ikke mulighet til å skrive ut kroppsdeler rutinemessig til barnekirurgen, så Lena Gordon Murkes ble tipset om PostNord Strålfors. Siden den gang har hun benyttet seg av selskapets 3D-printtjeneste et 20-talls ganger.

Lena Gordon Murkes

Løsningen

Prosessen starter med at en ortoped eller kirurg kontakter barneradiologisk avdeling og trenger hjelp. Lena Gordon Murkes tar utgangspunkt i en CT-undersøkelse eller en undersøkelse med magnetkamera. Hun lager en såkalt segmentering på datamaskinen, der hun tegner inn hvilke deler av kroppen som skal 3D-printes. Deretter laster hun opp en fil til PostNord Strålfors’ 3D-portal.

– Det er svært enkelt og fleksibelt, jeg velger materiale og ser med det samme hva det kommer til å koste. Jeg kan i prinsippet foreta hele bestillingen fra mobiltelefonen.

Noen ganger ber hun PostNord Strålfors om å sjekke at bestillingen er riktig, og får alltid hjelp raskt. I begynnelsen diskuterte hun materialvalg med 3D-teknikerne, men nå har hun lært seg hvilke egenskaper de forskjellige plasttypene har, og hva som fungerer best i hvert enkelt tilfelle.

– Noen ganger må vi kunne sterilisere 3D-printen, og noen ganger må den være myk, det gjelder f.eks. et hjerte. Andre ganger må den være hard eller ha forskjellige farger.

Også når det haster, f.eks. ved en nært forestående operasjon, sørger teknikerne for at hun får det hun trenger.

– De er veldig hjelpsomme.

Det er mange store fordeler med 3D-printing, ifølge Lena Gordon Murkes. Både tidsmessige og kvalitetsmessige og dermed også økonomiske.

Resultatet

Da CT-teknologien kom på 1970-tallet, kunne man for første gang se inne i kroppen i tre dimensjoner. Ifølge Lena Gordon Murkes er 3D-printing ikke fullt så revolusjonerende.

– Men det er fantastisk at kirurgene faktisk kan holde i et organ før de åpner opp kroppen. Tenk et lite hjerte, det er uvurderlig.

Ved hjelp av 3D-printen er det også mulig å foreta en prøveoperasjon før kniven settes i pasienten. Ved alvorlige misdannelser kan kirurgen prøve seg frem og sikre at resultatet blir bra.

– Det er gull verdt.

Fremtiden

Det er mange store fordeler med 3D-printing, ifølge Lena Gordon Murkes. Både tidsmessige og kvalitetsmessige og dermed også økonomiske.

– Et bedre resultat for kirurgen er også penger. Men den som bestiller undersøkelsen, må forstå fordelen.

Hun hadde gjerne sett at Karolinska Universitetssjukhuset bygde opp en velfungerende organisasjon rundt bruken av 3D-print, slik at administreringen ble enklere og mer rutinemessig. For hun er overbevist om at dette er fremtiden.

Vil du vite mer om 3D-print som tjeneste?
Vil du vite hvordan du kan utnytte mulighetene med 3D-print til leie i din virksomhet? Vi har eksperter som kan hjelpe deg hele veien fra idé til ferdig produkt.

Kontakt oss

 

Relaterte kundecaser

16-9_SJ_3D.jpg

3D-printing ga raskere togservice

Siden SJ begynte å 3D-printe reservedeler hos PostNord Strålfors, har servicetiden gått ned. Nå er flere av togene i drift samtidig som funksjonaliteten har økt.

Tada_16-9.jpg

Tada Medical

Med 3D-print kan nyetablerte Tada Medical fremstille billige prototyper. Målet er å utvikle en behandling for kreftpasienter som forhindrer smertefulle blemmer i munnen – uten alvorlige bivirkninger.

Filip-Sandberg_Glenair-Nordic_875x500.jpg

Enklere salgsprosess med 3D-utskrift

Med prototyper skrevet ut i 3D kan Glenair Nordic demonstrere for kundene hvordan et kundetilpasset produkt vil fungere i virkeligheten. – Det hjelper oss utrolig mye i salgsprosessen, sier Filip Sandberg, Technical Sales Manager i Glenair Nordic.