Lego utvikler seg sammen med kundene

Vi lever i en tid som er helt rett for samproduksjon, en aktiv, sosial og kreativ prosess som engasjerer så vel bedriftene som forbrukerne. Leketøyprodusenten Lego utnytter dette i fullt monn i sin forretningsmodell.

peter_espersen_lego_marketing_week_live_2014.jpg

Peter Espersen, som er ansvarlig for Community Co-Creation, foreleste på Marketing Week Live 2014 om hvordan Lego arbeider sammen med brukerne for å kunne tilpasse kampanjene bedre til målgruppene.

– Slik vi ser det, utvikler vi produktene sammen med de helt rette personene – et globalt fellesskap av voksne og tenårige fans som lager fantastiske ting med produktene våre, hver eneste dag. Det sa Peter Espersen og viste frem et av de nyeste eksemplene, Cubestormer 3.

Støtte fra ledelsen

Det å arbeide med produktutvikling sammen med kundene har støtte fra høyeste hold. 

– Vår administrerende direktør Jørgen Vig Knudstorp vil at vi helt og holdent skal styres av alle de menneskene som lever varemerket vårt, sa Peter Espersen.

Men hvorfor fungerer dette konseptet så bra akkurat nå?

– Vi lever i en tid som kalles ”age of attention” eller ”attention economy”. Oppmerksomhet og tid er de ressursene det er desidert størst mangel på, sa Peter Espersen.

– Samtidig er dagens forbrukere ”prosumers”. De kan lage alt det vi kan lage, ved hjelp av datamaskiner, samarbeid på nettet og 3D-skrivere, men de trenger oss som samlingspunkt.

Nye perspektiver

Dette har mange fordeler for Lego. De får innsikt og verdifull kunnskap fra dem som vet best. De får nye perspektiver på produktene, og ved å lytte og vise respekt får de også kundene til å lytte og vise respekt.

– En ulempe når vi inviterer med forbrukerne tidlig i prosessen, er at vi skaper store forventninger, men det har både fordeler og ulemper, sa Peter Espersen.

Visste du at …? 

… deler av Lego the Movie er brukergenerert? Lego-fans fra hele verden sendte inn over 100 videofilmer i håp om at nettopp deres ideer skulle bli tatt med i filmen. Fem av dem nådde målet.