Tør å bruke ny teknologi på nye måter

Märtha Rehnberg vil at alle skal forelske seg i ny teknologi, uansett bakgrunn. 
– Med nye Internett-brukere kommer nye tenkemåter som kan utfordre våre forretningsmodeller og få oss til å stille nye og viktige spørsmål, sa hun da hun snakket på Smarter Communication Day i Oslo.

martha-rehnberg-egen.jpg

Nytenking er selve fundamentet i den digitaliseringsprosessen vi ser i samfunnet i dag. Og det forstyrrer den etablerte ordningen. Märta Rehnberg vender alltid tilbake til den engelske uttrykket "empower", hvordan teknologi, hvis den brukes riktig, vil styrke oss alle, uansett om de store selskapene er involvert eller ikke.

– 3D-printeren er et ekte demokratiserende verktøy som lar hvem som helst være en del av hva som tidligere var en vanskelig industri å komme inn på.

Den beste måten å forberede seg på hva fremtiden bringer med seg, er å forstå digital teknologi, mener Märtha Rehnberg. Digital teknologi flytter med eksponensiell, og ikke lineær hastighet. Digital teknologi snakker med hverandre, og ved å kombinere dem i det såkalte "kreative krysset" kan vi skape nye markeder, nye kundebehov som selv utvikler hvordan vi er som mennesker.

Det siste skrittet, hvis vi gjør det riktig, fører til det hun kaller "responsilbe forstyrrelse" og er grunnen til at vi alle skal være involvert i den teknologiske utviklingen.

Roboter blir kolleger

Det å tenke eksponentielt er lettere sagt enn gjort.

– Nye teknologier kan først vekke litt latter, for deretter å overraske oss, fortalte hun og viste en video fra 2013 med klønete roboter som snublet av gårde i en konkurranse.
Deretter viste hun en annen video med en robot som hoppet høyt og slo salto.

– Robotene blir hele tiden bedre, men de bør møtes som kolleger, og ikke som konkurrenter. De kommer til å ta hånd om de oppgavene vi ikke vil utføre og gi oss tid til å utforske, sa hun.

Med ny teknologi kommer nye forretningsmodeller og markeder. Adidas 3D-printer sko, som snart vil bli individualisert til en unik fot, leies i en leasingmodell og bane vei for sirkulær produksjon. Et annet selskap bygger hus av søppel, et tegn på selskaper som leverer produkter som også bidrar til å løse store problemer.

Teknisk intuisjon

Märtha Rehnberg er spesielt interessert i verdiene som de nye internett-brukerne bringer med seg - og hvordan det påvirker teknologi.
– Det gjelder å tørre å bruke ny teknologi på nye områder, ikke bare på eksisterende. Teknisk intuisjon handler ikke bare om å forstå hva teknologi kan gjøre for oss, men hva vi kan gjøre for teknologi, sa hun og fortsatte:

– Tenk deg at produktet ditt er gratis. Hvilket problem ville du da løst? Den som kan besvare det spørsmålet, vinner spillet om disrupsjon.